AKKSHI- Projekte Kombëtare të Kërkimit dhe të Zhvillimit (PKKZH) 2023
Drejtues i projektit: Dr. Dorjan Marku
Departamenti i Agrobiznesit, Fakulteti i Bujqësisë
Kohëzgjatja e projektit: 6 muaj
Përshkrimi i projektit:
Qëllimi i projektit kërkimor është të identifikojë faktorët kryesorë që ndikojnë në zbatimin e “ekonomisë rrethore” në fermat blegtorale në Shqipëri, të ofrojë njouhri të reja mbi fermerët, sipërmarrjet bujqësore dhe të japë rekomandime për institucionet publike.
Objektivat e projektit:
Objektivi i përgjithshëm
- Identifikimi i faktorëve që ndikojnë perceptimin e fermerëve për implementimin e “ekonomisë rrethore” në fermat blegtorale;
Objektiva specifikë:
- Adresimi i sfidave me të cilat përballen fermerët e angazhuar në sektorin blegtoral;
- Të gjenerojë gjetje dhe rekomandime për politika adekuate në mbështetje të fermave blegtorale si instrumenta për zhvillimin e zonave rurale;
- Përforcimi i dialogut dhe bashkëpunimit ndërmjet grupeve të interesit, shoqërisë civile dhe institucioneve lokale dhe qëndrore
Rezultatet që priten të arrihen nga implementimi i aktiviteteve të projekti janë si më poshtë:
Shtimi i njohurive të fermerëve dhe grupeve të tjera të interesit lidhur me përfitimet që sjell aplikimit i “praktikave rrethore” në nivelin e fermës, mungesën e burimeve të pamjaftueshme dhe mjedisin.
Ofrimi i praktikave të bazuara në dëshmi dhe informacion mbi qasjen se si kafshët e fermës kontribuojnë në një sistem ushqimor rrethor.
Të ofrojë dëshmi për institucionet publike mbi mundësitë dhe alternativat që ekzistojnë për të mbështetur fermerët për të zbatuar konceptin e “ekonomisë rrethore” në fermat e tyre.
Të japë ide dhe rekomandime për hapat që duhen ndërmarrë për ndërtimin e sistemeve rrethore agroushqimore dhe bujqësinë në të ardhshmen.
Përforcimi i dialogut dhe bashkëpunimit ndërmjet grupeve të interesit, shoqërisë civile dhe institucioneve lokale dhe qëndrore;
Ndërtimi i sistemeve rrethore agroushqimore në të ardhshmen
VEPRIMTARI:
Artikulli i publikuar në revista e indeksuar në Scopus “Open Agriculture Journal”: