Tel: +355 822 42230 | Email: rektorati@yahoo.com

Bashkepunimi me pedagoge nga Universiteti i Janines-Greqi

VIZITA SHKENCORE NGA NIKOS SUTOPULOS, PHD CANDIDATE I UNIVERSITETIT TE JANINES NE BAZE TE NJE PROGRAMI PER BASHKEPUNIM KULTUROR MIDIS DY VENDEVE GREQI-SHQIPERI, 2013-2014

Zoti Nikolas Sutopulos Profesor dhe Kandidat Doktorant i Universitetit te Janines, pati mundesine te vizitonte Universitetin "Fan S. Noli" , ne baze te nje Programi per Bashkepunimin Kulturor midis dy vendeve Greqi-Shqiperi nen kujdesin e dy ministrive perkatese te arsimit. Qellimi i vizites se tij shkencore ishte te pasuronte studimet e tij doktorale me materiale te reja historike dhe arsimore te arkivuara. Gjithashtu ai pati mundesine e eksperiences dhe bashkepunimit nderkombetar me Universitetin “Fan S. Noli”, Korce.

Gjate qendrimit te tij dhe programit arsimor ne Korce, ai pati mundesine te vizitonte Muzeumin Historik te Arsimit ne Korce, Shkollen e pare shqipe, Muzeumin Mesjetar-Bizantin, Bibloteken Kombetare dhe arkivat e saj historike dhe Bibloteken e Universitetit “Fan S. Noli”. Mbikqyresi i programit arsimor ku Z. Sutopulos morrri pjese ishte Prof.asc.dr. Dion Tushi.

Vizita e tij arsimore ne Korce u permbyll  me nje aktivitet kulturor i cili u organizua nga Z. Sutopulos, diten e Merkure ne daten 16 Korik 2014, ne sallen “Shen Gjergji” te Korces, ku ishin te ftuar profesore te universitetit  qe bashkepunuan me te gjate vizites se tij shkencore…..Ftesa

Universiteti i Janinës

 

Universiteti i Janinës u themelua në vitin 1964. Në vitin 1970 u bë një institucion i pavarur i Arsimit të Lartë, i cili u rrit me shpejtësi në vitet e ardhshme.

Departamentet e Arsimit Parashkollor dhe Fillor u hapën në vitin 1982 të cilat përbënë Shkollën e Arsimit në vitin 1996.

Përpjekjet për të themeluar një Universitet në Janinë kanë filluar në vitet e fundit para-revolucionare. Gjatë kësaj periudhe, intelektualët kryesorë Epirotë kanë tentuar për të themeluar Institucione të Arsimit të lartë në Epir. Direkt pas themelimit të Shoqatës për Studime Epirote (1954) një kërkesë e fortë është shprehur për themelimin e një Institucioni të Arsimit të Lartë që do të reflektonte sfondin kulturor të Epirit dhe të promovonte Janinën dhe rajonin më gjerë në çdo aspekt.

Sot, Universiteti i Janinës përfshin 17 departamentet akademike, të cilat së bashku numërojnë 13,523 studentë universitarë. Një numër i programeve studimore të organizuara pasuniversitare kombinojnë mësimin dhe elementet kërkimore si në Master dhe në nivel të Doktoratës. Rreth 1,300 studentë janë të përfshirë me kohë të plotë studimi në Master, ndërsa 2.217 studentë janë aktualisht duke ndjekur studimet në nivel doktorature.

Universiteti numëron 549 anëtarë të stafit akademik, ndërsa mësimi në të gjitha departamentet plotësohet nga 171 asistentë dhe 132 Teknikë Laboratori. Shërbimet administrative të Universitetit janë të plotësuara me 420 të punësuar.

Brenda një kohe ​​42-vjeçare madhësia e Universitetit të Janinës pothuajse është dyfishuar dhe perspektivat e zhvillimit të saj duket të jetë veçanërisht premtuese.

Kjo është hera e parë që Universiteti i Janinës bashkëpunon me Universitetin “Fan S. Noli”,  Korcë në bazë të programit për bashkëpunim kulturor Greqi-Shqipëri në vitin akademik 2013-2014.                            

Leave a Reply